PSI PARK- dyskryminacja ras pierwotnych
-
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie regulaminu wybiegów, a dyskryminacja ras pierwotnych (szczegolnie rasy husky), panujacej wsrod wlascicieli na poszczegolnych wybiegach. Jako wlasniciel psow 2 rasy husky, ktore wybieg cieszy i jest najlepsza forma nagrody za bycie grzecznym na spacerze, spotykam sie na wielu wybiegach z dyskryminacją moich psów. Jeszcze za nim odepne psa ze smyczy właściciele mniejszych psów, lub srednicz ale bardzo agresywnych kazą mi ,,wyp***dalac" z wybiegu z tymi agresywnymi psami. Jak kazdy wie Husky jest rasa lagodna i towarzyszka, na liscie psow niebezpiecznych go nie ma. Jesli moj pies szarpie sie dla zabawy z innym psem i sie zapedza odwoluje go , a ten bezproblemu przestaje. Pytanie jest czy mam prawo do tego by byc na wybiegu? bo nieraz ludzie dzwonią po straz miejska, i co jesli jakis pies zaatakuje mojego (bo to tez tak bywa), moj sie obroni i odbiegnie a potem wlasciciel psa atakujacego znajduje male zadrapanie na swoim pupilu i grozi mi uspieniem psa lub probuje wyludzic pieniadze na ,,leczenie" psa . pytam bp uwazam ze moje pieski tez maja prawo do mozliwosci wybiegania sie i socjalizowania z innymi psami. ale jestem zrozpaczona bo wlasciciele (niektorzy) tak bardzo od wejscia na wybieg dyskryminuja moje pieski ktre nigdy nikomu nic nie zrobily. Mam dosyc wychodzenia z wybiegu na ktory wchodze jako pierwsza a zaraz przyjdzie ktos z malym pieskiem i zada zabrania tych ,,agresywnych bo duzych" psów. pozdrawiam.